Kort om egg

Egg er et gammelt symbol på livet, fruktbarhet og skapelse. I kristendommen ble egget symbol på oppstandelsen. I alle gamle religioner og kulturer finnes det legender om skapelsen med utgangspunkt i egget. I kinesiske, indiske og finske legender finner man eksempler på dette. Det eldste dekorerte egget har arkeologene funnet i Kina, og det er ca. 2000 år gammelt. I Europa ble det funnet dekorerte egg i Polen fra 4. århundre etter Kr. og i Ungarn ble det funnet egg i en avarisk grav fra 8. årh. etter Kr.

Det brukes forskjellige dekorasjonsteknikker, eks: bladpåleggelse, gravering, etsing, batikkteknikk og maling. Maling på egg er ca en 150-200 år gammel tradisjon.

Fra ca. 15. århundre brukes metallbeslag på eggene. Smed laugene brukte disse dekorasjonene. Man klipper ut ornamentene av metall, det lages hull med syl gjennom metallet og egget. Deretter festes beslaget på egget med småspiker (stift). I Ungarn kalles det "Eggschoeing". Eggene fra nr. 9 til og med 15 nedenifra er laget med metallbeslag.

E. K. Røkenes maler på hønse-, kalkun-, gås-, strutse- og treegg og bruker typiske gamle autentiske motiver fra Ungarn og fra slavisk talende områder. Hun lager også egne komposisjoner. Hun har også skrevet bok om Eggdekorasjon: "Eggmaling. Fra det enkle til det kunstneriske." Røkenes bruker tempera-, akvarell- og akrylmaling og alle eggene er fikserte. Prisene på dekorerte egg varierer etter størrelse og motiv.